Exposició La retirada del monument franquista de Tortosa

Del 23 d’abril al 20 de juny al Centre d’Interpretació 115 Dies de Corbera d’Ebre

L’exposició del Memorial Democràtic La retirada del monument franquista de Tortosa proposa un repàs per la història del monument franquista dedicat a la batalla de l’Ebre a Tortosa, així com de les feines que es realitzaran per la seva propera retirada.

Els treballs consistiran en retallar l’obra a trossos, de dalt a baix. Els operaris utilitzaran el mètode de l’oxitall, que consisteix a seccionar el ferro a una temperatura de 800 graus, amb una barreja d’oxigen i gas propà aplicada a alta pressió. La bastida s’anirà desmuntant a mesura que les dues piràmides de ferro perdin alçada.

Una grua de grans dimensions anirà retirant els segments des de la llera del riu. Els elements escultòrics es conservaran íntegrament, sense malmetre’ls. El pedestal, que és una pila de l’antic Pont de la Cinta, es mantindrà, però sense la inscripció que hi ha actualment: “A los combatientes que hallaron gloria en la Batalla del Ebro”.

La mostra ha estat comissariada per Oriol Burgada i Lluís Vilaró, de l’Oficina de Comunicació del Departament de Justícia.

El Monument franquista de Tortosa

Inaugurat el 21 de juny de 1966 pel general Franco, el monument es va construir per commemorar la victòria franquista a la Batalla de l’Ebre. Originàriament es va anomenar Monumento en honor al glorioso ejército vencedor de la Batalla del Ebro.

Té una alçada de 45 metres, comptant les dues piràmides de ferro i el pedestal. La piràmide més baixa, de 16 metres, està coronada per una àliga de ferro de 2 metres d’envergadura. L’altra piràmide, de 26,5 metres, té a la part frontal la creu de Sant Jaume en homenatge a l’exèrcit rebel i, al dors, una creu de Crist de 12 metres d’alçada.

L’obra està coronada per una estàtua de bronze, de 5,30 metres d’alçada i 2 tones de pes, que representa un combatent amb un braç aixecat, amb el qual sosté un estel.

Feu un comentari