TOUR DE LA BATALLA DE L’EBRE

DADES TÈCNIQUES

Durada: 4 h
Preu persona: 15 €
Hora inici: 10 h
Punt de trobada: Centre Interpretació 115 Dies – (C/ Freginals, 18 -Corbera d’Ebre)
Punt de finalització: Memorial de les Camposines (La Fatarella)
Recorregut: a peu + vehicle propi (11 Km)

DADES BÀSIQUES

Contacte: Montse Bofarull
Tel de contacte: 977 42 15 28 – 634 86 08 31
 

PRESENTACIÓ

La Batalla de l’Ebre va ser el principal episodi de la Guerra Civil Espanyola (1936-1939). Basant-se en una estratègia més política que militar per dilatar el conflicte, i situar-lo al tauler geopolític internacional, l’ofensiva de l’exèrcit republicà va conquistar 800 km2 del sud de Catalunya en una setmana. La batalla va durar 115 dies, del 25 de juliol al 16 de novembre del 1938, fins que l’exèrcit rebel va recuperar les posicions inicials, i va deixar un balanç d’uns 30.000 morts, 100.000 ferits i el desenllaç de la guerra ja decidit.

El Consorci Memorial dels Espais de la Batalla de l’Ebre (COMEBE) és un ens públic que conserva, dóna rellevància, difon i preserva els espais de memòria. Uns paisatges que no només pertanyen a les Terres de l’Ebre sinó a tots els catalans/es.

METODOLOGIA I DESENVOLUPAMENT DE LA VISITA

CENTRE DE INTERPRETACIÓ 115 DÍES (1,5 h)

115 dies van ser les jornades que va durar la batalla i és el nom del centre d’interpretació que mostra el desenvolupament de la batalla de l’Ebre, ja que ofereix al visitant una visió completa del conflicte bèl·lic i polític.

L’exposició consta de 7 àmbits:

. La nit de Sant Jaume introdueix l’exposició i vol transportar el visitant als escenaris de la batalla a través de les sensacions.

. El pas del riu mostra els primers dies del conflicte i explica els objectius que tenia cadascun dels exèrcits enfrontats.

. Els preparatius de l’ofensiva i 115 dies de combats expliquen el transcurs de la batalla, les ofensives i les contraofensives, tenint en compte els factors militars, humans, polítics, estratègics i territorials.

. L’últim dia és un espai de reflexió sobre la fi de la batalla i la derrota de la República, però també mostra les conseqü.ncies que van patir els homes i les dones que van haver d’abandonar la seva terra, per a qui es va iniciar un llarg temps de foscor i penúria.

. La terra ferida i Recordant, construïm el futur són àmbits de reflexió, de recuperació de la memòria històrica i de reconciliació amb el nostre passat. Mitjançant les emocions apareix el diàleg intern entre la necessitat d’oblidar i l’obligació de recordar, entre els morts i els vius, entre el passat i el present.

 

POBLE VELL (1 h)

Situat al capdamunt del turó de la Montera i destruït a conseqüències dels bombardejos aeris i de l’artilleria de l’Exèrcit franquista, el Poble Vell de Corbera d’Ebre s’ha convertit en l’espai més emblemàtic de la Batalla de l’Ebre, també representa l’abandó posterior a la guerra i les dificultats de les persones que es van quedar a viure al municipi, les quals van utilitzar les restes del Poble Vell per construir el Poble Nou, a peu de carretera. Entrada a l’Església Vella de Sant Pere. També es pot contemplar, arreu de les ruïnes, l’Abecedari de la Llibertat. De retorn al punt de partida, parada especial a la part nova de Corbera d’Ebre, anomenada Regions Devastades.

Poble Vell

 

MEMORIAL DE LES CAMPOSINES(1 h)

Durant la Batalla de l’Ebre, Les Camposines (terme municipal de La Fatarella) es va convertir en un nus de comunicacions estratègic per a les forces republicanes, en ser un lloc de pas entre la riba del riu Ebre i la primera línia del front, imprescindible per enviar els subministraments necessaris per als combats i per a l’evacuació dels ferits.

El setge va ser objecte de tres ofensives de l’Exèrcit franquista sobre les forces republicanes per forçar-ne la retirada. Per acabar, el 30 d’octubre, amb l’atac a Cavalls, el front republicà va cedir fins a permetre ocupar la posició l’11 de novembre, gairebé al final de la batalla.

OBJECTIUS
• Motivar l’interès envers conflictes polítics i bèl·lics, tant històrics com actuals, per tal d’ampliar la capacitat reflexiva i el criteri individualitzat.
• Prendre consciència de que una guerra entra en joc la vida, els ideals i les esperances de molta gent.
• Establir connexions entre uns fets de la nostra pròpia història i que podrien semblar allunyats de l’actualitat, per tal d’entendre-la millor.
• Incentivar la relació inter generacional.
• Valorar la funció de la memòria històrica en la construcció del futur.
• Veure exemples i testimoniatge d’uns fets tràgics de la nostra història més recent.

RECOMANACIONS
• Calçat i roba còmoda i adaptats a la climatologia.
• Arribada 10 min abans de l’inici de la visita guiada
• En cas de necessitats horàries específiques, preguem es faci constar en el moment de la reserva per tal d’adaptar a la ruta.

Sestà carregant el calendari...
-
Disponible
 
-
Reservat
 
-
Pendents
·
 
-
Parcialment reservat

Nom*:

Cognoms*:

Persona Contacte:

Telèfon:

Correu electrònic*:

Visitants:

En cas d'haver-hi nens indiqueu quants són menors de dotze anys:

Comentaris: