L’exposició On són? 85 anys d’exhumacions de fosses comunes de la Guerra Civil a Catalunya, a Corbera d’Ebre fins al 13 de juliol.

El passat dia 4 d’abril, al Centre d’interpretació 115 dies de Corbera d’Ebre, va tenir lloc la inauguració de l’exposició On són? 85 anys d’exhumacions de fosses comunes de la Guerra Civil a Catalunya. La mostra, comissariada per la historiadora i professora Queralt Solé i Barjau, i organitzada per la Direcció General de Memòria Democràtica, es podrà visitar a Corbera d’Ebre fins al dia 13 de juliol de 2023.

La inauguració va comptar amb la participació del director general de Memòria Democràtica, Alfons Aragoneses, la directora del COMEBE, Cinta Farnós, així com també amb el delegat del Govern a les Terres de l’Ebre, Albert Salvadó i Antonio Álvarez, alcalde de Corbera d’Ebre.

 

La proposta consta de sis àmbits que tenen com a eix central les fosses comunes i les persones desaparegudes i les seves famílies, fent una revisió a l’evolució de les excavacions de fosses comunes dutes a terme per la Generalitat de Catalunya durant les darreres dècades, així com per altres entitats amb anterioritat. A més, busca ser un homenatge a totes les famílies de persones desaparegudes durant la Guerra Civil i que han entrat a formar part del Cens de persones desaparegudes i el Programa d’Identificació Genètica. D’entre el contingut de l’exposició, destaca la part central que simula una excavació de fossa amb diferents objectes recuperats en les exhumacions que s’han dut a terme, i un audiovisual on, cada un dels professionals implicats en l’exhumació d’una fossa, exposen el pas a pas des de la documentació fins a la possible identificació de les restes recuperades.

 

La mostra, a més, anirà acompanyada d’una proposta pedagògica per als centres educatius de les Terres de l’Ebre, durant els mesos que estigui al Centre d’Interpretació 115 dies. Aquesta proposta, que permetrà aprofundir en el coneixement de les fosses comunes de la Guerra Civil i, en especial, de la Batalla de l’Ebre, es complementa amb el visionat del documental La llibreta del Dr. Gras als centres interessats, la visita guiada a l’exposició On són? i la participació en col·loquis entre els professionals implicats en les excavacions arqueològiques de fosses, els directors del documental i l’alumnat.

Feu un comentari