La fossa de Santa Magdalena protagonitza una nova exposició del COMEBE

Ossos com tiges que encara no han florit reivindica l’ofici d’arqueòleg

El centre d’Interpretació 115 dies de Corbera d’Ebre del Consorci Memorial de la Batalla de l’Ebre (COMEBE) acull des d’aquest dissabte una nova exposició que reivindica l’ofici d’arqueòleg i ret homenatge als desapareguts en la Batalla de l’Ebre. La mostra Ossos com a tiges que encara no han florit es centra en el treball d’excavació de la fossa del Mas de Santa Magdalena, la més gran oberta fins ara a Catalunya.

L’exposició es basa en el treball de l’equip d’Iltirta Arqueologia, responsables dels treballs arqueològics de la finca agrícola situada als afores de Móra d’Ebre (Ribera d’Ebre), que va ser utilitzada per l’exèrcit republicà com a hospital de guerra durant la Batalla de l’Ebre.

Entre el desembre de 2020 i el juliol de 2021, l’equip d’arqueòlegs i antropòlogues físiques i forenses han excavat 64 rases o llocs d’enterrament, en les quals s’han recuperat 177 individus i 9 amputacions. Aquesta ha estat la 34a actuació del Pla de fosses executat pel Departament de Justícia, a través de la Direcció General de Memòria Democràtica.

Els sons de la fossa
Quin és el so, avui, de la Batalla de l’Ebre en els espais on va transcórrer durant aquells 115 dies històrics del 1938? Amb aquest punt de partida arranca l’exposició Ossos com a tiges que encara no han florit.

Els visitants podran escoltar els sons que es produeixen des de la localització d’una fossa fins a l’exhumació d’un cos, conèixer els diferents instruments que s’utilitzen, descobrir la feina del dia a dia dels equips d’arqueologia o observar a vista de dron l’extensió de l’excavació de la fossa de Santa Magdalena. Constitueix una aproximació a una feina força allunyada de l’imaginari popular aventurer construït per la ficció.

Pic, pala, paleta, pinzell, pinces… obrir fossa, cavar fins arribar als ossos, extreure amb molta cura la terra. Sons secs, melodies suaus, notes gairebé imperceptibles… Exhumar, recollir, registrar, dipositar. El treball dels arqueòlegs és minuciós, prenyat d’emoció i que requereix esforç físic i flexibilitat durant jornades de sol a sol a la intempèrie.

Equip d'arqueòlegs treballant a la fossa de Santa Magdalena

Ebre, Música i Patrimoni
La exposició forma part de l’edició 2021 del cicle Ebre, Música & Patrimoni que organitza el Museu de les Terres de l’Ebre. Una proposta artística que té lloc en diferents espais patrimonials de les Terres de l’Ebre. El fil conductor de l’edició d’enguany és el paisatge sonor.

El Consorci Memorial dels Espais de la Batalla de l’Ebre (COMEBE) participa cada any en aquest cicle i enguany ho fa produint aquesta mostra, que es podrà veure fins el 30 de setembre al Centre d’Interpretació 115 dies de Corbera d’Ebre, i organitzant dues activitats més complementaries a l’exposició.

Activitats complementaries a la mostra
L’exposició s’inaugura aquest dissabte a les 12 hores al centre d’Interpretació 115 dies amb la xerrada El dia a dia de l’ofici d’arqueòleg. L’equip d’Iltirta Arqueologia explicarà la seva experiència en l’excavació de la fossa del Mas de Santa Magdalena.

El dissabte 18 de setembre a les 19.30 h es podrà veure a l’Església del Poble Vell de Corbera d’Ebre l’espectacle Mort a les cunetes. Aquest muntatge teatral narra la història de La Fossa de Can Maçana: l’afusellament de nou republicans, acusats de rebel·lió i sedició, que van ser trets a la mitjanit del 9 de febrer de 1939 de la presó de Manresa, i la fuga d’un d’ells que ho va poder explicar. L’obra reconstrueix aquesta injustícia encara no reparada, amb la força de la paraula i la música en directe, i fa un homenatge a totes les víctimes de la repressió franquista.  Entrada gratuïta (aforament limitat). Inscripció prèvia a info@batallaebre.org

Feu un comentari