Joves, espais històrics i memòria de la Batalla de l’Ebre

L’audiovisual Veus al silenci es podrà veure als Centres d’Interpretació de la Batalla de l’Ebre del 15 d’agost al 27 de setembre

Un any més el Consorci Memorial dels Espais de la Batalla de l’Ebre (Comebe) participa en el cicle Ebre, Art & Patrimoni organitzat pel Museu de les Terres de l’Ebre. Una proposta artística que enguany té com a protagonista la creació audiovisual.

Veus al silenci és un audiovisual que situa joves de la “generació Z” als escenaris més representatius de la Batalla de l’Ebre a la Terra Alta per tal de fer-los reflexionar i interaccionar amb el paisatge que els envolta. Amb la voluntat de trencar el silenci i l’oblit autoimposat, recuperar la memòria històrica des del nostre present i pensar en quines mirades o lectures han arribat a les noves generacions.

Veus al silenci és poesia de Zoraida Burgos, música, passeig audiovisual per espais històrics i afirmacions sobre educació, memòria, antifeixisme i fake news al voltant del llegat de la Batalla de l’Ebre i la Guerra Civil.

El projecte és obra de Júlia Urgell Gironés (La Fatarella, 1993). Dels interessos per la cultura i la comunicació ha desenvolupat diferents projectes audiovisuals: dos videoclips i un videoclip documental pel grup senienc Mascarats (2017-2018) i un projecte propi de documental sobre el grup d’animació de la dècada dels 80 “Mas de la Solfa” (2019).

Primera projecció i debat inaugural

La primera projecció de Veus al Silenci tindrà lloc el divendres 14 d’agost a les 19 h a la Sala de Ball del Casal de La Fatarella. A més del visionat, els joves participants del projecte conversaran amb l’autora Júlia Urgell per tal d’explicar la seva experiència en el procés de creació de Veus al Silenci i reflexionar sobre alguns dels temes al voltant de la Memòria Històrica que apareixen a l’audiovisual.

Aquest acte inaugura la participació del Comebe a Ebre, Art & Patrimoni. Alhora significa un punt de partida en el treball que es vol impulsar des del Consorci per tal d’apropar els espais històrics de la Batalla de l’Ebre i facilitar la reflexió sobre la Memòria Històrica amb grups de joves d’edats diverses.

A partir del 15 d’agost i fins al 27 de setembre Veus al silenci es projectarà als cinc Centres d’Interpretació de la Batalla de l’Ebre.

– de dimarts a dissabte de 10 a 14 h i de 16 a 19 h i diumenge de 10 a 14 h al CI 115 Dies (Corbera d’Ebre)
– dissabte de 10 a 14 h i de 16 a 19h i diumenge de 10 a 14h al CI Hospitals de Sang. (Batea), al CI Internacionals a l’Ebre (La Fatarella), al CI Veus del Front (Pinell de Brai) i al CI Soldats a les Trinxeres (Vilalba dels Arcs).

Fitxa:

Títol:
Veus al silenci

Direcció i producció:
Júlia Urgell Gironés

Gravació i muntatge:
Pere Ayuso

Intervenen:
Paula Bilbé Bosquet, Oriol Bosquet Gallardo, Joel Cortiella Aznar, Mariona Graupera Guasch, Cèlia Llop Ardèvol, Ignasi Solé Clua, Roser Solé Clua, Anna Suñé Giral,
Maria Vallespí Serres

Cant i recitació:
Maria Mingorance López

Durada: 12’45’’

Feu un comentari