El COMEBE rehabilita l’entrada dels refugis de les Devees, malmeses pels temporals Glòria i Filomena

Aquest mes de desembre el Consorci Memorial dels Espais de la Batalla de l’Ebre (COMEBE) ha rehabilitat l’entrada dels refugis que hi ha a les trinxeres de les Devees, situades al terme municipal de la Fatarella, a la comarca de la Terra Alta.

Els darrers temporals ocorreguts a les Terres de l’Ebre (Glòria i Filomena) havien malmès considerablement aquest espai emblemàtic de la Batalla de l’Ebre, que va quedar en un estat poc adequat per al turisme de memòria.

Treballs de rehabilitació

Els treballs de rehabilitació han consistit en dues actuacions paral·leles: d’una banda, la reposició dels sacs terrers que donaven accés als refugis situats a l’Espai Històric de les Devees, tasca que ha dut a terme l’empresa de Batea Rams Domenech, SL, societat gestionada per l’arqueòleg terraltenc Pere Rams; de l’altra, l’empresa de Móra d’Ebre Ebrejardí ha dut a terme una sèrie de treballs de manteniment i conservació, com el desbrossament i l’acondiciament de l’indret per tal que aquest espai històric estigui en perfectes condicions per a la visita. L’import d’aquestes actuacions a les trinxeres de les Devees és d’uns 3.000 euros.

Segons recorda el director del COMEBE, Joan Baptista Forcadell, “els espais històrics i centres d’interpretació del Consorci dels Espais de la Batalla de l’Ebre formen part del conjunt patrimonial de la memòria històrica de Catalunya. El seu manteniment i conservació és, doncs, uns dels objectius d’aquest Consorci, per tal de garantir que gaudeixin d’un estat òptim i adequat per a la seva visita pública”.

Feu un comentari