Ciuró presenta el projecte de rehabilitació del Poble Vell de Corbera d’Ebre

Les obres de consolidació podran començar al tercer trimestre del 2022

La consellera de Justícia explica els detalls de la primera fase de les actuacions, valorades en 253.000 euros

La rehabilitació integral d’aquest conjunt declarat Bé d’Interès Cultural s’eleva fins als 3 milions d’euros 

 

La consellera de Justícia, Lourdes Ciuró, presenta aquest proper dilluns 20 de desembre, a les 11 hores, el projecte de rehabilitació i consolidació del Poble Vell de Corbera d’Ebre. 

La presentació tindrà lloc a l’església vella de Corbera d’Ebre (Terra Alta) i comptarà amb les intervencions de la consellera Ciuró, l’alcalde de Corbera d’Ebre, Antonio Álvarez, i l’equip d’arquitectes responsables de la redacció del projecte, l’empresa Feu i Godoy Arquitectes, SLP. 

El projecte de Memorial

El projecte de consolidació i rehabilitació del Poble Vell de Corbera d’Ebre està pensat com un projecte de memorial, que situa i reconeix d’aquest monument declarat Bé d’Interès Cultural com un element del patrimoni memorial de Catalunya de gran importància per a poder explicar els efectes de la Batalla de l’Ebre i de la Guerra Civil. 

L’objectiu del projecte és consolidar i preservar el Poble Vell de Corbera d’Ebre, posar-lo en valor i garantir que es pugui visitar en condicions de seguretat. El projecte preveu que les actuacions globals per rehabilitar els 44.500 metres quadrats de superfície del Poble Vell suposarien una inversió total de prop de 3 milions d’euros. 

El projecte de rehabilitació integral s’ha dividit en 10 fases d’execució, que es podran anar abordant segons les disponibilitats pressupostàries de les administracions públiques interessades en participar en el projecte.  

La primera fase dels treballs

El juliol passat, el Govern va aprovar una inversió inicial de 253.598,88 euros per a l’execució de la primera fase de les obres de consolidació del Poble Vell de Corbera d’Ebre. Les obres d’aquesta fase s’iniciaran, previsiblement, durant el tercer trimestre de 2022.

Els treballs d’aquesta fase compten amb sis tipologies diferents d’actuacions. 

  1. Consolidació de les estructures. S’instal·larà un sistema de tensors que permetin preservar el patrimoni memorial. Els tensors són una tecnologia segura i poc invasiva, perquè són elements lleugers que no tenen un impacte visual en el conjunt. 

L’equilibri entre les estructures d’aspecte fràgil i el sistema de tensors i atirantats recorda, alhora, el trauma i la devastació de la guerra. D’aquesta manera, es mira enrere cap al passat per a preservar el patrimoni, i es fa una intervenció de futur (atirantats/tensors) que n’emfasitza el valor i l’expressió tot preservant-ne l’aspecte i el significat.

  1. Restauració de paviments i elements singulars. Es restauren els paviments de terra, de pedra original, i es recuperen i restauren els elements singulars (com els trulls i les sitges). També es desplaçarà a la zona de la Pineda l’abecedari de la llibertat i altres elements escultòrics presents en tot el conjunt. Aquesta zona boscosa es convertirà així en un espai d’art i memòria.
  1. Recuperació del nucli urbà, identificant els portals dels antics habitatges amb marxapeus i portes.  Recuperant les traces dels carrers, es podrà percebre la dimensió real del Poble Vell. Es consolidaran les portes existents (marxapeus, brancals, llindes i portes existents) i es col·locaran nous marxapeus de pedra allà on els habitatges o les portes han desaparegut.
  1. Definició d’un itinerari de memòria. Es dissenyarà un recorregut intern pel Memorial del Poble Vell. L’itinerari de memòria explicarà l’episodi de la Guerra Civil espanyola i per la Batalla de l’Ebre, i es vincularà amb el patrimoni i els paisatges de memòria democràtica de les Terres de l’Ebre i el conjunt del país. El recorregut memorial també defineix les diverses fases d’execució –10, en total –  amb què s’estructura el projecte. 
  1. Senyalització del conjunt mitjançant panells informatius. Les tanques de protecció i els elements de senyalització tindran un disseny que atorgui una imatge d’unitat entre ells i amb el global de la intervenció. 
  1. Delimitació del perímetre i disseny de la tanca perimetral.  Es combinaran la topografia, els murs de pedra seca i els esbarzers per a  formalitzar barreres físiques que no siguin barreres visuals, sinó elements que s’integrin en el paisatge.

El Poble Vell, un monument a la pau

El Poble Vell de Corbera d’Ebre va quedar completament destruït per les bombes durant la Batalla de l’Ebre. Després de la guerra, les famílies que vivien en aquest nucli antic es van anar traslladant a la part baixa del municipi, a banda i banda de la carretera, fins a construir un nou nucli urbà.

El Poble Vell es va convertir en un conjunt de cases en runes presidit per l’Església Vella de Sant Pere. Declarat com a Bé Cultural d’Interès Nacional l’any 1992, el poble és un monument a la pau i un lloc de visita per veure de prop els efectes d’una guerra. Cada any hi passen unes 20.000 persones.

El conjunt forma part de la xarxa museística del COMEBE, que gestiona cinc centres d’interpretació de diferents espais de la Batalla i el front de l’Ebre a diversos pobles de la Terra Alta i una vintena d’espais històrics.

Feu un comentari