CI Soldats a les Trinxeres

La batalla de l’Ebre fou l’enfrontament militar més dur de la Guerra Civil espanyola. La clau del sistema defensiu republicà fou l’excavació en el subsòl d’una important xarxa de trinxeres en els punts més estratègics. Aquest sistema defensiu condicionà, evidentment, la vida quotidiana dels soldats.

Soldats a les Trinxeres mostra diferents experiències, activitats i emocions que els soldats van viure en el camp de batalla diàriament. Amb aquesta finalitat, l’exposició es divideix en les dues cares dels combatents: com a soldats i com a persones.

Ser soldat
Aquest àmbit explica el dia a dia de la batalla, dels combats, de la construcció de les trinxeres i de la xarxa ofensiva i defensiva que es va crear. S’incideix en la importància de la vigilància i de l’espera, ja que entre combat i combat podien passar hores o dies, temps durant el qual els soldats “vivien” a les trinxeres. També es fa èmfasi en les accions d’atacar, defensar i falcar, principals ocupacions dels combatents al llarg dels 115 dies de batalla.

Ser persona
La incertesa de continuar viu un dia més era constant entre els combatents. En aquest àmbit es relata la vida quotidiana dels soldats durant els dies de treva del combat: la higiene personal, com dormien, com menjaven i bevien i accions com fumar, entre altres activitats. També es tracten aspectes personals com la religió i la pràctica d’aquesta, o l’escriptura, activitat fonamental en el dia a dia dels soldats per a poder mantenir la comunicació amb els seus éssers estimats.

L’objectiu del centre és donar al visitant els coneixements i les eines adequades per a poder comprendre i apreciar els espais històrics de la batalla de l’Ebre, mostrar com les experiències viscudes han condicionat i influït en la personalitat i el caràcter de tota una generació de supervivents i, de retruc, també a les generacions posteriors.