Camps de treball estiu 2023

El passat mes de juliol es van dur a terme els camps de treball per a joves, organitzats pel COMEBE i la Fundació Escolta Josep Carol als municipis de Caseres i Ascó.

Enguany, un total de 48 joves d’entre 14 i 17 anys van participar en aquests camps d’arqueologia, que es van iniciar al 2017 i que ja s’han realitzat a diverses localitats del consorci.

El camp de Caseres, que es va fer per primer cop, va centrar-se en la recuperació de l’emplaçament G-24 Puntes de Milet, entre el 17 i el 31 de juliol i va tenir com a objectiu iniciar la recuperació i adequació de les trinxeres entre els nius de metralladora, els refugis i l’observatori existent d’aquest indret. L’any 2022 el COMEBE va dur a terme tasques de recuperació del patrimoni de l’emplaçament G-26 Estaquets, molt pròxim a l’espai de treball del camp. Ambdues posicions forment part de la línia fortificada del Cinca, construïda per la Generalitat de Catalunya l’any 1937.

A més de l’activitat diària de recuperació, els joves del camp de Caseres van poder participar en diferents activitats de descoberta i coneixença del territori i la Batalla de l’Ebre, tals com una conferència sobre aquesta línia fortificada que ells van començar a recuperar, una visita guiada a Espais de la Batalla de l’Ebre, una activitat de cine fòrum amb el documental “La llibreta del Dr. Gras”, amb col·loqui entre els joves i els directors del documenta, així com també amb l’arqueòleg director de la fossa de Santa Magdalena. A més, els joves van poder participar activament a l’homenatge a les víctimes de la Lleva del Biberó, que es va dur a terme el dia 25 de juliol a la Cota 705.

Pel que fa al camp d’Ascó, enguany va ser la tercera edició d’aquesta activitat a la població. Del 9 al 23 de juliol de 2023  els joves van continuar el treball iniciat en anteriors edicions a les trinxeres del Calvari, del municipi. Aquest indret, a tocar de l’Ermita del Calvari, passa proper a la ruta de senderisme GR-99, que també l’uneix al Búnquer dels Reguers, a la mateixa població.

Els i les participants també van participar en activitats complementàries a la seva intervenció. A més del cinefòrum amb el documental de “La llibreta del Dr. Gras”, amb els productors i l’arqueòleg director de la fossa de Santa Magdalena, van visitar alguns dels espais més emblemàtics de la Batalla de l’Ebre, i van assistir a una conferència sobre la Batalla de l’Ebre, per part de la directora del COMEBE.

Tant el COMEBE com la Fundació Escolta Josep Carol van valorar molt positivament l’experiència, que es repetirà l’any vinent.

Feu un comentari