S’inicia la quarta edició del cicle “Batalla de la Memòria: llegir per recordar”

 

Batalla de la Memòria: llegir per recordar és un projecte de foment de la lectura, de la memòria democràtica i de la cultura de la pau que es va iniciar el 2021 i que continua, enguany, amb la quarta edició del cicle, amb l’organització d’activitats presencials diverses, tant infantils com d’adults a les biblioteques públiques de les Terres de l’Ebre i, com a novetat pel 2024, amb un club de lectura virtual.

El Consorci Memorial dels Espais de la Batalla de l’Ebre (COMEBE) i la Direcció General de Promoció Cultural i Biblioteques del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya inicien, per quart any, el projecte cultural de foment de la lectura centrat en la recuperació de la memòria democràtica i la promoció de la cultura de la pau. L’objectiu és difondre la història recent i fomentar la cultura de la pau i els valors democràtics tenint la literatura com a eix vertebrador.

El programa d’activitats de Batalla de la Memòria: llegir per recordar s’articula mitjançant diferents accions i formats. Durant l’edició d’enguany, es faran 4 clubs de lectura adreçats a públic infantil i 8 clubs de lectura adreçats a públic adult.

Com a novetats aquest 2024, es durà a terme una trobada amb els participants de quatre clubs de lectura dissabte 8 de juny a Corbera d’Ebre i, també, s’ha iniciat un club de lectura virtual que traspassa les fronteres de les Terres de l’Ebre i s’ofereix a tota persona interessada en la temàtica del projecte, es trobi on es trobi. Enguany el cicle d’activitats ha començat el mes de març, en què s’ha iniciat l’activitat del club de lectura virtual i es fa el primer club de lectura presencial d’adults a la Biblioteca de Camarles Guillem de Sunyer i continuarà a la resta de biblioteques durant el primer semestre de 2024.

 

Clubs de lectura

Públic infantil

Fill de rojo, amb text de Joan Portell i il·lustracions d’Ignasi Blanch (Tantàgora, 2007). Aquestes sessions es faran a les biblioteques públiques dels municipis de Móra d’Ebre, Amposta, Gandesa i Tortosa.

Públic adult

Com vas perdre el braç, Balchowsky? de Toni Orensanz (Normal, 2022).  Aquestes sessions per a adults es faran a les biblioteques de La Ràpita, Les Cases d’Alcanar, Deltebre i La Sénia. L’autor del llibre, Toni Orensanz, assistirà a la trobada final de cada club de lectura.

Florencio Pla “La Pastora”, la dignitat robada d’Elena Solanas (Sembra Llibres, 2023). Aquestes sessions de club de lectura es faran a les biblioteques de Camarles, Benissanet, Ulldecona i Móra la Nova. L’autora del llibre participarà a la trobada del 8 de juny a Corbera d’Ebre.

 

Club de lectura virtual

El club de lectura virtual es durà a terme mitjançant la plataforma Tellfy a través de l’enllaç: https://t.co/Wcsm3BCBHA

Les lectures d’aquest club, estan accessibles a les biblioteques del Sistema de Lectura Pública de Catalunya i a través de la #BiblioDigital: https://t.co/YlwK10ZFJn.

Les lectures escollides per al club de lectura virtual són:

  • La noia amb la Leica d’Helena Janeczek (Edicions 62, 2019)
  • Fins on arriba la memòria de Pere Anglàs 8Columna, 2023)
  • Com vas perdre el braç, Balchowsky? de Toni Orensanz (Normal, 2022)
  • Línea de fuego d’Arturo Pérez-Reverte (Alfaguara, 2020)

El moderador d’aquest club de lectura és el periodista Oriol Gracià, organitzador de FRONT: Mostra Internacional de Cinema de Conflicte i Pau.

 

Trobada clubs de lectura

Dissabte 8 de juny es farà una trobada dels quatre clubs de lectura del territori que hauran llegit Florencio Pla “La Pastora”, la dignitat robada d’Elena Solanas. Aquell dia es projectarà un documental sobre la figura de la Pastora i hi haurà un debat amb l’autora del llibre, l’historiador especialista en maquis, Raül González Devís, i el director del documental, Andreu Garcia. La taula serà moderada pel periodista Oriol Gracià.

Durant la jornada, es farà una visita guiada al Poble Vell de Corbera i a l’exposició «Invisibles però decisives. Dones a la guerra civil i la Batalla de l’Ebre».

 

Feu un comentari