Inauguració exposició “Invisibles però decisives. Dones a la Guerra Civil i la Batalla de l’Ebre”.

Dimecres dia 29 de novembre, al Centre 115 dies de Corbera d'Ebre, es va inaugurar la mostra, produïda pel COMEBE i comissariada per la catedràtica emèrita de la UB Mary Nash.


Aquesta exposició té la voluntat de mostrar la presència i la mobilització de les dones durant la Guerra Civil i la Batalla de l’Ebre, en els diferents àmbits del dia a dia del conflicte. A les milícies, al front, en les tasques d’intendència, en les cures comunitàries, a les fàbriques i col·lectivitats agrícoles, a les organitzacions o a les publicacions, les dones van prendre part durant tot el conflicte, també a les Terres de l’Ebre. 

La inauguració, a càrrec de la Hble. Gemma Ubasart i González, consellera de Justícia, Drets i Memòria, va anar acompanyada, també, de la comissaria i els documentalistes Anna Sospedra i Josep Munté, i diferents autoritats del COMEBE. 

L’exposició es podrà visitar al centre d’interpretació 115 dies de Corbera d’Ebre, fins al 31 de juliol de 2024, quan iniciarà itinerància per diferents municipis. A més, el grup DEMD-Ebre i el Centre de Recursos Pedagògics de la Terra Alta elaboraran el projecte pedagògic de la mostra, que consistirà en la cerca local de dones per incorporar-les a les dones que han aflorat arran la documentació de l’exposició.

 

La mostra consta de sis àmbits, amb un total de 16 plafons que mostren la participació i mobilització en diferents àmbits, posant el focus en les Terres de l’Ebre i la Batalla de l’Ebre, i cinc històries de vida de dones que ho exemplifiquen.

A més, es va inaugurar, també, la remodelació de l’exposició permanent del centre, realitzada durant el 2022 i 2023, per a incorporar la perspectiva de gènere en el seu contingut. Una modificació que afegeix un cercador de dones amb tasques en diferents àmbits, amb la col·laboració del CRAI-  Biblioteca del Pavelló de la República de la UB i un projector amb imatges que mostren la seva participació. 

Feu un comentari