CI 115 Dies

La batalla de l’Ebre va representar un dels episodis més importants de la Guerra Civil espanyola, considerada la primera gran guerra contemporània. 115 Dies van ser els que va durar la batalla i és el nom del centre d’interpretació que mostra el desenvolupament de la batalla de l’Ebre, ja que ofereix al visitant una visió completa del conflicte bèl·lic i polític.

L’exposició consta de set àmbits:
La nit de Sant Jaume introdueix l’exposició i pretén transportar el visitant als escenaris de la batalla a partir de les sensacions.

El pas del riu mostra els primers dies del conflicte i explica els objectius que tenia cadascun dels exèrcits enfrontats.

Els preparatius de l’ofensiva i 115 dies de combats expliquen el decurs de la batalla, les ofensives i les contraofensives, tenint en compte els factors militars, humans, polítics, estratègics i territorials.

El darrer dia és un espai de reflexió sobre el final de la batalla i la derrota de la República, però també mostra les conseqüències que van patir els homes i les dones que van haver d’abandonar la seva terra, per als qui es va iniciar un llarg temps de foscor i penúria.

La terra ferida i Fent memòria, fem futur són àmbits de reflexió, de recuperació de la memòria històrica i de reconciliació amb el nostre passat. Mitjançant les emocions, apareix el diàleg intern entre la necessitat d’oblidar i l’obligació de recordar, entre els morts i els vius, entre el passat i el present.

L’objectiu del centre és aconseguir que el visitant sigui conscient que la batalla no va ser només un seguit d’accions bèl·liques que es van desenvolupar sobre un mapa, sinó que en aquest territori s’hi va posar en joc la vida, els ideals i les esperances de molta gent.